El Programa del Col.laboratori 1.0 i l’origen del Màster de Disseny i Direcció de Labs

La idea de crear un Màster per formar a professionals que dissenyin i dirigeixen la nova generació d’equipaments, de labs, dedicats a la innovació social i digital que s’està desplegant arreu d’Europa ve de lluny.  Al voltant del 2010 Artur Serra i en Jordi Colobrans ja havien tingut converses al Citilab de Cornellà i a la Fundació i2CAT sobre la necessitat d’impulsar una formació acadèmica que combinés l’adquisició de competències socials i digitals. Aquesta formació hauria d’anar un pas més enllà de la dinamització i l’educació social i digital. La Societat Laboratori que s’està creant necessita agents que, a més a més, dissenyin aquests labs i que, després, estiguin en condicions de dirigir-los.

Finalment, l’any 2018 es va impulsar la creació del Laboratori de Ciutadania Digital (LCD). A la Fundació i2CAT s’havia creat una nova estructura amb el triple objectiu de provocar sinergies entre la recerca, la formació i la innovació. Dins del portafoli de projectes del LCD vam incloure el Programa del Col.laboratori 1.0 i la creació d’un Màster

El Programa del Col.laboratori 1.0 té el suport del Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya. El seu objectiu és desplegar noves estructures socials i digitals que permetin la coordinació, el disseny i el desplegament d’un Sistema Universal d’Innovació  distribuït en el territori de Catalunya. En temps de la Mancomunitat, en Prat de la Riba deia: “Que no hi hagi ni un sol Ajuntament de Catalunya que deixi de tenir, a part dels serveis de policia, la seva escola, la seva biblioteca, el seu telèfon i la seva carretera”. Cent anys després, en temps de la Societat Digital com a Societat del Coneixement, cada poble hauria de tenir el seu 5G, el seu think tank i el seu laboratori d’innovació social i digital. Europa està fent la seva transformació digital i, en aquest procés, els labs són una peça central d’aquests projecte per connectar la tecnologia, la cultura i la societat. I, específicament ,els labs socials i digitals territorials.

El programa del Programa del Màster de Disseny i Direcció de Labs, doncs, es va començar a dissenyar simultàniament al Programa del Col.laboratori 1.0. El novembre del 2019 es va iniciar el primer pilot de Col.laboratori 1.0, el Col.laboratori Cat Sud mentre s’elaborava el Programa del Màster. Aquesta coincidència entre el procés de disseny dels continguts de la formació, la recerca i la innovació ha estat molt important. A mesura que cada una de les parts d’aquests sistema avançava, feia madurar les altres. El disseny d’aquests Màster ha estat un procés iteratiu, sistèmic, dinàmic i complex. A mesura que aprengui de la seva experiència s’anirà re-dissenyant.

Finalment, a principis d’abril del 2020 es va poder presentar la proposta de Màster a la UB amb l’objectiu d’impartir la seva primera edició en línia l’octubre del 2020.

Durant el més de juny també es va celebrar la Demo Day del Col·laboratori del Cat Sud i es va anunciar la notícia de la creació d’una nova estructura regional aglutinadora de labs dels territoris de Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. L’acte va ser presidint per Jordi Puigneró, Conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Noemí Llauradó, Presidenta de la Diputació de Tarragona i Maria José Figueras, Rectora de la Universitat Rovira i Virgili. En aquest Demo Day, en l’apartat de Formació es va explicar el programa de formació que s’havia dut a terme entre la comunitat d’aprenentatge del Col·laboratori del Cat Sud i, es va fer el primer anunci públic del Màster de Disseny i Direcció de Labs com a eina de formació vinculada al programa de desplegament d’un sistema de col.laboratoris distribuïts a Catalunya.

Els col.laboratoris agreguen i coordinen labs existents i impulsen la creació de nous labs. El Màster s’ha creat per proporcionar les competències de tot@s aquell@s que volen aprendre a dissenyar, desenvolupar, implementar i dirigir labs i equipaments d’innovació social i digital en els territori.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *